titulní strana > zpráva ecomonitoru
Geneticky upravená kukuřice způsobila krysám velké nádory, zjistila francouzská studie
21. září 2012 11:34
PRAHA (Ecomonitor) - Strach z geneticky upravených potravin a herbicidů v prostředí může být oprávněný. Francouzští vědci našli u krys krmených geneticky modifikovanou kukuřicí a vystavených účinkům herbicidu Roundup nádory a další zdravotní potíže, píše BBC.

Během výzkumu byly krysy rozděleny do čtyř skupin. První skupina jedla geneticky modifikovanou kukuřici s naneseným herbicidem Roundup, druhá pouze modifikovanou kukuřici bez herbicidu, třetí jedla obyčejnou kukuřici, ale pila vodu obsahující stopové množství herbicidu. Čtvrtá skupina byla kontrolní a byla krmena nemodifikovanou kukuřicí a nezávadnou vodou.

Hlodavci jedli geneticky modifikovanou potravu po dva roky, tedy po celou běžnou délku svého života. To je mnohem déle než obvyklé devadesátidenní studie prováděné průmyslem, uvedl vedoucí výzkumného týmu Gilles-Eric Seralini.

Vědci pracovali s kukuřicí NK603 společnosti Monsanto. Ta je geneticky upravená k tomu, aby odolávala herbicidu Roundup, který vyrábí stejná firma. Zemědělci tedy mohou svá pole stříkat proti plevelu herbicidem, aniž by tím poškodili pěstovanou plodinu.

Francouzští vědci zjistili, že krysy krmené geneticky modifikovanou kukuřicí nebo vodou obsahující herbicid Roundup v takovém množství, jež je v USA považované za bezpečné, umíraly dříve, než krysy krmené standardní stravou. Zatímco v kontrolní skupině stravující se „obyčejně“ zemřelo předčasně pouze 30 % samečků a 20 % samiček, u skupin s upravenou stravou to bylo 50 % samečků a 70 % samiček. Kromě toho u nich vědci popsali pozdní vývoj, velké prsní nádory a těžké poškození jater a ledvin. Nádory se sice nešířily do dalších částí těla, ale byly prý velmi velké a bránily tak fungování dalších orgánů.

Podle Seraliniho výsledky ukázaly, že je potřeba GMO studovat daleko pečlivěji, než je tomu v současné době. „Tato studie přinejmenším upozornila na to, že je třeba za prvé vyzkoušet všechny GM plodiny v dvouletých, celoživotních studiích, a za druhé, že pokud jde o testování toxicity herbicidů nebo pesticidů, musíme testovat kompletní zemědělský přípravek a ne pouze jeho aktivní složku," řekl BBC Michael Antoniou, molekulární biolog z londýnské Kings College. Tato poznámka směřuje k dřívějším studiím, které zkoumaly pouze účinnou složku Roundupu, glyfosát, nikoli celé jeho složení.

Někteří nezávislí vědci ale zveřejněnou francouzskou studii kritizují kvůli použitým statistickým metodám a za vybrání nesprávného typu potkana. Tvrdí, že albínský kmen Sprague-Dawley má sám o sobě sklony k rozvoji rakoviny, zejména nádorů mléčných žláz.

Podle článku „French GM-fed rat study triggers furore“ zveřejněného 19. 9. 2012 na serveru BBC News.

Zdeňka Vítková

Další zprávy ecomonitoru:
8.8.2016 01:10
15.4.2016 15:55
9.3.2016 01:27
4.3.2016 12:14
1.3.2016 01:37

Online diskuse
Datum:26. 9. 2012
Název: Chudáci myši..
Autor:Jirka
Zajímavý článek, ale stále nerozumím jedné věci - jak článek na Ekolistu, tak článek Jaroslava Petra na Oslovi se shodují, že nikdo neprokázal škodlivost geneticky modifikované kukuřice, ale výsledky ukazují na škodlivost herbicidu Roundup (který se používá mj. na polích s geneticky modifikovanou kukuřicí). Proč se tedy obě strany (zastánci i odpůrci GM) hádají o GM a neřeší škodlivost herbicidu?

Mám z toho pocit, že o prosazování své ideologie tady jde na obou stranách - Francouzi zjistli škodlivost Roundupu, ale pozornost hned převedli na GM. Zastánci GM se toho chytli a (zřejmě oprávněně) vyvracejí obavy z geneticky modifikované kukuřice, ale takticky zamlčují, že by problémy mohly GMO způsobovat zprostředkovaně přes herbicidy.
 
Reagovat

Zpět na diskusi


< zpět na titulní stranu

Reklama