titulní strana > zpráva ecomonitoru
BBC: Čerstvé třešně na vánočním stole ohrožují klima
19. prosince 2007 10:26
PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor) - Ještě před nedávnou dobou diktovala příroda lidem, jaké ovoce a zeleninu mohou v které roční době jíst. A lidé sezónní ovoce také jedli. Dnes můžete přijít do kteréhokoli obchodu a nakoupit si čerstvé ovoce, ačkoli venku vládne sníh a mráz. Jenže aby bylo na vánočním stole ovoce čerstvé, musí se dovážet z jižní polokoule, což je na pulty britských supermarketů přes dvanáct tisíc kilometrů, píše internetové zpravodajství BBC.

Třešně
Čerstvé třešně se v zimním období musí dovážet přes dvanáct tisíc kilometrů. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí GNU Free Documentation License (Svobodná licence GNU pro dokumenty). Využívá materiál z článku Wikipedie "Cherries"
Foto: Michael Ströck/wikipedia.org

Příkladem mohou být čerstvé třešně, které se většinou dovážejí z Chile. Ochránci životního prostředí označují takové chování za čirý nesmysl. V době, kdy hrozí klimatické změny, se dováží luxusní zcela nepodstatné zboží přes půl zeměkoule, píše BBC.

Ředitel organizace Soil Association Patrick Holden říká, že spotřebitelé by se měli velmi zamyslet před tím, než nakoupí mimosezónní ovoce, jako jsou například ony čerstvé třešně v prosinci. „Jako občané i jako zákazníci bychom měli chodit do obchodů a zaměřit se primárně na nákup čerstvého sezónního ovoce, které pochází od místních pěstitelů,“ řekl BBC Holden. Podle něj si lidé samozřejmě mohou dopřávat ovoce dle své chuti, měli by ale vybírat druhy, které rostou v jejich regionu.

Problém čerstvých třešní viděný z Chile přináší zcela jinou perspektivu. Asi hodinu a půl autem od hlavního města Santiago de Chile v oblasti Lomas del Valuarte se nacházejí rozsáhlé ovocné sady, v pozadí se zasněženými vrcholky And. Zde je prostředek léta a tucty dělníků očesávají třešně z dvaceti tisíců stromů. Mnoho ze sedmdesáti tun třešní pak putuje na trh do Británie, sady také pravidelně kontrolují zástupci britských obchodních řetězců, píše BBC.

Zdejší lidé vědí o „potravinových kilometrech“, o kterých se v Evropě diskutuje, ale pro Chilany je to jen otázka nabídky a poptávky. Prostě dávají britským zákazníkům to, co si přejí. „Chilské třešně dorazí do Evropy během vánočních svátků. Copak je Britové nechtějí kupovat?“ řekl BBC Christian Carvajal, jeden z obchodníků s ovocem. Na otázku zda fakt, že tu je poptávka, také znamená, že je správné tuto poptávku naplňovat, řekl: “V tomhle odvětví pracuje spousta lidí. Je potřeba najít rovnováhu mezi ochranou životního prostředí, sociální zodpovědností a ekonomickým růstem. Jsme rozvojová země.“ V Chile pracuje ve vývozu čerstvého ovoce zhruba půl miliónu lidí.

Na zpracovatelských linkách se třešně balí a pak umísťují do chlazených kontejnerů, které putují na lodích Panamským průplavem dvanáct tisíc kilometrů přes Atlantik. Podle ochránců životního prostředí to je neospravedlnitelné, lidé v Chile namítají, že doprava lodí je mnohem více ekologická, než doprava letecká, píše internetové zpravodajství BBC.

Podle chilského ministra zemědělství dává jeho země Evropě jen to, co chce a co potřebuje. „Nemůžete chtít po svých lidech, aby půl roku jedli jen brambory a kapustu, což bývalo tradiční jídlo v minulosti,“ řekl BBC.

Podle článku Jeremy Cooka na serveru BBC Online News ze dne 18. 12. 2007.

Hugo Charvát

Další zprávy ecomonitoru:
8.8.2016 01:10
15.4.2016 15:55
9.3.2016 01:27
4.3.2016 12:14
1.3.2016 01:37

Online diskuse
Datum:20. 12. 2007
Název: zelená školení
Autor:fafnir
tenhle program už tu jednou byl,pratikovali ho rudí Khmerové,teď se ti Khmerové přejmenovali z rudých na zelené,cíle zůstávají.
Školení:dříve jsme se učili při školení CO nohama k výbuchu,nyní to asi bude nohama k Americe ,dle zelených ,původce všeho zla na zeměkouli a přilehlém vesmíru.
 
Reagovat

Zpět na diskusi


< zpět na titulní stranu

Reklama